fbpx

Usein kysytyt kysymykset

Sähköautoilu yleistyy nopealla tahdilla ja yhä useammassa talo- tai kiinteistöyhtiössä latausjärjestelmien asennus on ajankohtaista. Latausjärjestelmien toteuttaminen herättää usein kysymyksiä. Miten latausjärjestelmä on järkevintä toteuttaa? Vaatiiko se suuria muutoksia nykyiseen sähköjärjestelmään tai suuria kustannuksia?

Olemme koonneet alle muutamiin yleisimpiin kysymyksiin vastauksia. Autamme mielellämme asiakkaita valitsemaan juuri heille sopivan ratkaisun. Kysy lisätietoja asiantuntijoiltamme!

Mitkä asiat vaikuttavat latauspisteiden toteutukseen? 

Lataupisteiden hankintaan vaikuttavat useat seikat. Tärkeää on ottaa huomioon muun muassa latauspisteiden tarvittava määrä nyt ja tulevaisuudessa sekä kiinteistön sisäverkon ja sähköliittymän riittävyys ja soveltuvuus. Hyvä on selvittää myös montako latauspistettä voidaan asentaa ilman muutoksia nykyiseen sähköjärjestelmään.

Voiko latauspisteitä toteuttaa ilman suuria muutoksia nykyiseen sähköjärjestelmään?

Kyllä voi. Nykyiset lämmityspisteet voidaan vaihtaa sähköauton lataukseen soveltuviin laitteisiin. Lisäksi useimmissa tapauksissa parkkialueen läheisyyteen asennetaan älykkään latausjärjestelmän käyttöä varten 4G-modeemi. Tätä toteutustapaa käyttäessä ei tarvitse tehdä kaapelointiuudistuksia tms. laajoja muutostöitä.

Missä tilanteessa tarvitsee tehdä muutoksia kiinteistön sähköverkkoon?

Muutoksia tarvitsee tehdä silloin, kun taloyhtiö haluaa varmistaa sähkökapasiteetin riittävyyden nopeampaa kuin yön yli tapahtuvaa latausta varten tai tarvitaan lisää latauspisteitä. Lisäksi jos sähköverkko on jo vuosikymmeniä vanha, on hyvä arvioida sähköverkon uudistustarve latauspisteiden hankintojen yhteydessä.

Miten varmistetaan, että kiinteistön sähköjärjestelmä kestää sähköauton latauksen?

Muutaman latauspisteen osalta rajoitukset voidaan yleensä tehdä itse latausasemissa. Useamman latauspisteen kokonaisuuksissa järkevintä on hankkia älykkäät latauspisteet, jotka muodostavat ns. älykkään latausjärjestelmäkokonaisuuden, joka varmistaa että kaikki lataajat saavat mahdollisimman paljon lataussähköä ja estää sähköverkon ylikuormittumisen.

Miten varmistetaan asukkaiden tasavertainen kohtelu?

Parhaiten tasavertaisuus varmistetaan älykkäällä järjestelmällä, jolla sähkön kulutusta voidaan seurata käyttäjäkohtaisesti ja laskuttaa käytön mukaan. Älykkäissä latauspisteissä seuranta ja laskutus voidaan automatisoida täysin.

Onko taloyhtiöön suositeltavaa asentaa pikalatausasemaa?

Pikalatausasema vaatii usein järeämpiä muutoksia. Pikalatauksen tarve kotilatauksessa on yleensä vähäinen. Lisäksi jotkut automerkit eivät suosittele pikalatauksen jatkuvaa käyttöä. Mikäli taloyhtiössä on kuitenkin tarvetta nopeammalle lataukselle, yksi mahdollisuus on rakentaa muutama lisäpaikka, jotka varustetaan tehokkaalla nopealla latauspisteellä.

Haluaisitko saada lisätietoja sähköautojen latausjärjestelmien toteutusmahdollisuuksista talo- tai kiinteistöyhtiöösi?

Pyydä kartoitustarjous tai tilaa sähköpostiisi esite sähköautojen latausjärjestelmien toteuttamisesta.

Heräsikö lisää kysymyksiä?

Autamme mielellämme!